Filmavond voor vrijdenkers, levenskunstenaars en fashion victims

Anita Mizrahi

Werkt en woont al decennia in de Nieuwmarktbuurt in hartje Amsterdam. Ze reist daarnaast veel en maakt o.a. foto’s en korte of langere documentaires. Begin december is ze net terug van een bezoek aan de expositie van de kunstenaar Martin Margiela in Lafayette Anticipations te Parijs. Ze presenteert haar korte film ‘Searching for Martin Margiela‘.

Voorfilm

Searching for Martin Margiela

  • Regie: Anita Mizrahi
  • 17 minuten
  • Nederlands gesproken

Korte documentaire over de modeontwerper Martin Margiela die eind jaren ’80 afstudeerde aan de Antwerpse Mode Academie samen met o.a Ann de Meulemeester, Dries van Noten en Walter van Beirendonck. Ze werden de Antwerpse 6 genoemd en MM was de 6+ omdat hij nooit in de spotlights wilde komen. Dit heeft hij tot op heden toe vol weten te houden. De film is een zoektocht in België en Nederland, via zijn kleding en de winkels waar die verkocht worden, musea, interviews met liefhebbers/verzamelaars en modekenners etc. naar het fenomeen Martin Margiela. 

Zijn invloed op de modelontwikkeling is dusdanig groot en van hoog niveau en originaliteit, dat vele ontwerpers door hem beïnvloed zijn. Kledingstukken gekocht in de jaren ’90 zijn tot op heden uiterst “en vogue”. Dragers van zijn kledingstukken herkennen elkaar onmiddellijk door zijn speciale manier van labelen, zijn etiquette is met 4 stiksels aan de buitenkant te zien.

Hoofdfilm

Martin Margiela: In His Own Words

  • Regie: Reiner Holzemer 
  • Land: Duitsland, België, 2019
  • Portret van een onzichtbare haute couture-superster.

Na exact twintig jaar en 41 collecties zei Martin Margiela de haute couture vaarwel. Hoewel zijn eigenzinnige werk wereldberoemd is, bleef de ontwerper een mysterieuze figuur. Hoe portretteer je een mode-mythe die voor de spotlights bedankt? Op 29 september 2008 trok een bonte stoet modellen nog één keer voor Maison Martin Margiela over de Parijse catwalk. Deze overzichts show markeerde het welbewust verkozen einde van Margiela’s modehuis. En hij vormt het begin van het portret Martin Margiela: In His Own Words van Reiner Holzemer, over vooral het werkzame leven van de Vlaamse modemeester.

Vanuit zijn huidige atelier leidt Margiela ons anno nu door zijn gehele oeuvre. Hij vertelt zelf over zijn jeugd, zijn levensfilosofie en hoe hij in rap tempo carrière maakte – zonder daar zijn gezicht bij te tonen. We zien slechts zijn handen. Ze bladeren door archiefmappen, schetsen en foto’s en tonen iconische creaties. Denk aan de hoefschoen, de handschoenen-top en de dekbed-jas. Per collectie legt hij uit hoe die tot stand kwam, wat zijn filosofie erachter was en hoe hij in de praktijk aan het ontwerpen sloeg. Sommige collecties komen slechts in vogelvlucht voorbij; op andere stukken, zoals die beroemde hoefschoen, wordt dieper ingegaan. Niet alleen op het werk zelf overigens, ook op de plek die een stuk inneemt in de moderne modegeschiedenis.

Hij assisteerde Jean Paul Gaultier en ontwikkelde, nadat hij daar medio jaren tachtig stopte, een heel eigen stijl. Niet altijd draagbaar, vaak ontworpen tegen populaire modetrends in, maar al snel zeer geliefd en gewaardeerd bij een select gezelschap. Juist in een periode waarin merklabels in bepaalde kringen minstens zo belangrijk waren als de stukken zelf, naaide de Vlaming zichtbaar een spierwit label in zijn non-conformistische ontwerpen. Niet-kenners verwarden deze witte stiksels met slordigheid. Maar de incrowd wist: dit is ‘een Margiela’.  

Dit is een must-see voor iedereen, die zich weleens afvraagt hoe je in deze tijd als maker of denker succesvol kan zijn, uiterst eigenwijs wilt blijven en je gezicht en identiteit niet aan een merk wilt verbinden. Een avondje voor levenskunstenaars en fijnproevers dus. De DVD is niet online te bekijken en wordt op deze avond speciaal aangekocht via de distributeur. Anita zal vertellen over de totstandkoming van haar film en haar indrukken van de Margiela expositie in Parijs.

Wanneer

  • 25 februari 2022
  • Aanvang film 20:30 uur, zaal open vanaf 20:15 uur
  • Gratis drankje inbegrepen bij ticket

Kosten

  • Entree € 3.00

Waar

Cinemazaal Boomspijker
Recht Boomssloot 52,
1011 EC Amsterdam
020 626 4002

Voeg toe aan je agenda:

Apple   Google   Office 365   Outlook Web   Outlook   Yahoo