films van lokale makers

Over FILMLOKAAL

Filmmakers uit Amsterdam komen op uitnodiging van het filmlokaal team om hun film te vertonen in een intieme, informele setting. Filmlokaal is een buurtactiviteit, die met name bedoeld is om mensen bijeen te brengen. Makers uit het filmische en journalistieke vak en buurtbewoners uit Amsterdam komen in een kleine setting samen en gaan het gesprek aan met elkaar. Zowel jonge en getalenteerde of ervaren filmmakers komen aan bod.

De Q&A wordt altijd verzorgd door het team van filmlokaal. De borrel aansluitend wordt met intensieve medewerking van DOCK gehouden in de foyer op de derde verdieping, naast de cinemazaal. Er is een lift die ook voor rolstoelgebruik geschikt is. Alle opbrengsten zijn bedoeld om het evenement in de toekomst uit te kunnen breiden en om de inrichting van de cinema en foyer te verbeteren en de website en het boekingssysteem te kunnen onderhouden. Oh ja: Hoe ontstond FILMLOKAAL?

FILMLOKAAL is ontstaan in Corona tijd, waarin we zagen dat sociale cohesie wezenlijk is voor iedereen en als filmmakers wilden we hier een positieve draai aan geven. In samenwerking met lokale horecagelegenheden en de Boomsspijker organiseerden we E.A.T.: ofwel Eating Apart Together, waarbij buurtbewoners bijeenkwamen onder het genot van een zalige 3-gangen maaltijd voor een zeer schappelijke prijs.

Na Corona konden we eindelijk uitpakken en besloten we FILMLOKAAL – films van Amsterdamse filmmakers op te zetten en hierbij publiek en filmmakers bijeen te brengen via nieuwe en oude films, die op de plank liggen van iedere regisseur, cameraman, producent, editor of acteur. Het zijn kleine pareltjes die niet direct meer te zien zijn voor het grote publiek via onlineproviders of omroepen, maar die wél actueel zijn, of een dringende actuele vraag nieuwe inzichten verschaffen door er samen over in gesprek te gaan na de film tijdens de Q&A en de borrel in onze foyer.

In de toekomst willen we meer FILM & FOOD avonden organiseren, kleine festivals van lokale makers en ook internationale gasten uitnodigen. Dit deden we al in 2022 en 2023 met AZC bewoners op het marine terrein en onze partners Open Embassy, DOCK, Kanteen 25 en Culture Club.

Het is ook de bedoeling om voorafgaand aan de hoofdfilms een korte film te vertonen die afkomstig is uit het AMIR-project, Amsterdam Media Initiative for Refugees.