Crazywise

Op 27 mei 2023 vertoont FILMLOKAAL in samenwerking met stichting Perceval de film ‘Crazywise’ van Phil Borges.

In de documentaire ‘Crazywise’ kijken we naar de spirituele ervaring die een psychose met zich mee kan brengen. Wat kunnen we daarvan leren? In de film maken we kennis met een groeiende beweging van mensen (in en rondom de psychiatrie) die op zoek zijn naar passende vormen van behandeling. Daarbij is het vinden van betekenis een belangrijk element.

Crazywise film poster

Crazywise werd gemaakt door fotograaf Phil Borges, die zijn leven wijdde aan het in beeld brengen van inheemse stammen en hun verhalen. Hierdoor ging hij op een andere manier kijken naar de verhalen van de mensen uit zijn geboorteland, de Verenigde Staten.

Er is een wijsheid die zegt dat er een kwaliteit schuilt in de ‘gekte’ en in de pijn. Dat het de bedoeling is dat je daar anderen mee helpt en dat dit helpen ook onderdeel is van je eigen heel-wording. Dat is de weg van ’the wounded healer’. Datgene wat een bron van groot lijden was, is ook een bron van wijsheid en van compassie.

Sprekers:….

Pauze in het midden van de film en aansluitend een gezellige borrel in de foyer.

Moderator: Claudia Valentijn

Spreker: José Hoekstra

José is van huis uit antropologe en bewegings-expressietherapeute, maar kwam door een kundalini ontwaken in India in psychose terecht. Meerdere psychosen volgden, wat leidde tot een lange helingsweg langs allerlei therapeuten en therapievormen en de verwerking van verschillende trauma’s.

Ze schreef blogs en artikelen voor de patiëntenvereniging Plusminus, voor magazine GGZtotaal en Psychosenet over haar ervaringen. Inmiddels werkt ze als ervaringsdeskundig cliëntondersteuner voor RCOdeHoofdzaak in Alkmaar. Daarnaast geeft ze ondersteuning per mail en telefoon aan mensen via haar website over kundalinicrisis. Een andere kijk op psychose dan alleen maar ziekte is voor haar echt een passie en missie.

José Hoekstra

Spreker: Jeroen Verkroost

Is freelance journalist, filosoof en schrijver. Zijn journalistieke werkwijze en inspiratie voor onderwerpen vloeien voort uit zijn studies culturele antropologie. Hier heeft hij geleerd ingewikkelde theorieën en veldwerkresultaten te verwerken tot leesbare teksten. Een reportage wordt door hem uitgevoerd als een klein veldwerkonderzoek.

Jeroen heeft zelf drie psychoses ondergaan, waarvan de eerste twee een soort mystieke ervaring waren, zeer mooi en inspirerend. De derde was een acht maanden durende nachtmerrie, waarin hij dacht dat hij en zijn naasten door duivels zouden worden geofferd aan Satan.

Jeroen heeft twee jaar gewerkt in de psychiatrie als ervaringsdeskundige. Zowel deze ervaring als zijn behandeling tijdens zijn psychoses en de psychoses zelf hebben hem inspiratie gegeven voor zijn schrijven.

Specialiteiten: schrijven, fantaseren, filosoferen.

Jeroen heeft geschreven voor de MUG (www.mugweb.nl); Z Magazine (www.zetkrant.nl); Prospekt (www.prospekt-online.nl/); Onze Wereld (www.onzewereld.nl); de Volkskrant (www.volkskrant.nl); NRC (www.nrc.nl), Deviant (www.tijdschriftdeviant.nl), Het Parool (https://www.parool.nl/) en HP de Tijd (www.hpdetijd.nl)

Jeroen Verkroost

Trailer

Details

  • Regie: Phil Borges, Kevin Tomlinson
  • 2017
  • 82 minuten
  • documentaire
Steffe

Wanneer

  • 27 mei 2023
  • Aanvang film 20:30 uur
  • Zaal open vanaf 20:00 uur
  • Borrelen in de foyer na de films

Kosten

  • Entree € 4.00

Waar

Cinemazaal Boomsspijker
Recht Boomssloot 52,
1011 EC Amsterdam
020 626 4002

Voeg toe aan je agenda

Apple  •  Google  •  Office 365  •  Outlook Web  •  Outlook  •  Yahoo