Puinhoop
Een film van Allard Detiger
28 september 2024
Deze avond is alleen voor mensen bedoeld die zelf een KOPP of KOV achtergrond hebben.
Een intieme documentaire, gefilmd over een periode van meer dan 10 jaar, over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.
Na twintig jaar het contact met zijn moeder met borderline tot een minimum beperkt te hebben, wordt filmmaker Allard gebeld door de politie. Haar huis is totaal verwaarloosd, buren klagen en professionele hulp is per direct nodig.
Allard neemt een deel van de verantwoordelijkheid van de zorg voor zijn moeder op zich maar raakt hierdoor steeds meer verstrikt in ruzies en trauma’s uit zijn jeugd. Naarmate zijn moeders toestand verslechtert vervagen de harde lijnen die Allard bewust had opgebouwd tussen hun. Ook Allard vervalt hierdoor in oude patronen en wordt gedwongen kritisch naar zichzelf te gaan kijken om zo tot acceptatie en liefde voor zijn moeder te kunnen komen en ook te voorkomen dat hij zijn trauma niet doorgeeft aan zijn eigen jonge dochter.
Puinhoop, gefilmd over een periode van meer dan 10 jaar, is een intieme documentaire over de worsteling van een kind om onafhankelijk te zijn van een ouder die hem niet wil loslaten.
De regisseur Allard Detiger zal aanwezig zijn om meer te vertellen over mentale problematiek en KOPP/KOV.
Boek je stoel
KOPP/KOV
KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Voorbeelden van problematiek zijn eetstoornissen, ADHD, depressie en angststoornissen. Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. KOPP/KOV lopen twee tot vier keer meer kans dan andere kinderen om zelf ook psychische problemen of een verslaving te ontwikkelen, in hun jeugd of als ze volwassen zijn. Als één van de ouders een stemmings- of angststoornis heeft, is de kans 65% dat het kind hier voor zijn/haar 35e levensjaar ook last van krijgt. Bij andere kinderen is dat 35%.
Met Zonder Ouders (MZO)
De filmavond wordt in het kader van Nieuw in Amsterdam (NIA) georganiseerd met Met Zonder Ouders (MZO) ter ere van Amsterdam 750 jaar.
Sandra begon in 2019 met Met Zonder Ouders (MZO): een platform voor volwassenen die zijn opgegroeid met een ouder met een psychische kwetsbaarheid of verslaving.
Zelf heeft ze een achtergrond in de psychologie/pedagogiek en groeide ze op met twee ouders met psychische problematiek.
Op haar website www.metzonderouders.nl en haar Instagramaccount @metzonderouders_ deelt ze o.a. over haar eigen ervaringen, organiseert ze activiteiten voor lotgenoten en tipt ze interessante boeken.
Sinds 2022 kent Met Zonder Ouders ook een eigen community. Dit is een online plek waar volwassen KOPP/KOV met elkaar in contact kunnen komen. Hier kunnen zij ervaringen en tips uitwisselen op het forum, een maatje zoeken en meedoen aan activiteiten (zoals wandelingen en webinars).
Sandra:
“Het idee voor een filmavond stond al een tijd op mijn lijstje toen ineens Alexander Moust van Filmlokaal op mijn pad kwam. Als KOPP/KOV kan je je soms flink eenzaam voelen in je situatie, terwijl zoveel mensen opgroeien als kind van een ouder met psychische problematiek of een verslaving. Echt ervaren dat je niet de enige bent en ruimte voelen voor jouw ervaringen kan ontzettend helend zijn heb ik zelf gemerkt. Daarom vind ik het geweldig dat Filmlokaal een jaarlijkse MZO filmavond voor volwassen KOPP/KOV wil faciliteren.’’
Wanneer
Kosten
* Wil je voor 3 euro naar de film met je Stadspas?
Laat hem dan even zien bij de kassa van de Boomsspijker en betaal cash
Waar
Cinemazaal Boomsspijker
Recht Boomssloot 52,
1011 EC Amsterdam
020 626 4002
Boek je stoel
Voeg toe aan je agenda
Apple • Google • Office 365 • Outlook Web • Outlook • Yahoo