ORANJE
Hoe een klein dorp groot kan zijn

van Sander Francken

22 juni 2024

In 2014 werd een Drents dorp met slechts 150 inwoners door Den Haag zonder overleg opgezadeld met een centrum voor 1400 asielzoekers. De gemoederen liepen hoog op. Het dorp werd door alle media-aandacht een symbool van de angst van velen dat ons land overspoeld zou worden door vluchtelingen…

Toen de nieuwscamera’s weer vertrokken waren, zijn regisseur Sander Francken en producent Robbert van Lanschot begonnen met filmen – en dit hebben zij tot en met de sluiting van het centrum in 2017 voortgezet.

Wat er na dat woelige begin in en rond het dorp allemaal gebeurd is, had niemand verwacht. Het is te zien en te beleven in de documentaire ORANJE – HOE EEN KLEIN DORP GROOT KAN ZIJN (2020 – 96 min.).

Het betreft de lange versie en is een premiere voor Amsterdam.
De regisseur Sander Francken zal aanwezig zijn voor een Q&A na de film (speciaal overgekomen vanuit Frankrijk).

Boek je stoel

opgedragen aan
Jan Voortman

Robbert van Lanschot
presenteert

een film van
Sander Francken

ORANJE – HOE EEN KLEIN DORP GROOT KAN ZIJN


met dank aan
WALID & SAWSAN KHATBA, FERDI SAAB, JAN VOORTMAN, EVITA PAGIE, ANGELA DIJKSTERHUIS, ZAKWAN HADID, GERARD WIECHERS, CHARLES DE HAAS, GERDA DE JONG BIANCA VAN FAASSEN-KEIZER, SIETA MEIJERING HICHAM HADID, TON BAAS, LARA QUIST, NEIL VAN DER LINDEN

alle tijdelijke en permanente inwoners van Oranje

regie/camera SANDER FRANCKEN
interviews ROBBERT VAN LANSCHOT
montage IRENE MALDONADO
GYS ZEVENBERGEN
muziek JAAP VAN KEULEN
geluidsafwerking/mixage SANDER HOUTMAN
kleurcorrectie STEPHAN DANSER
titel ontwerp JORIS VOS
data handling/deliveries RICHARD MEINTJENS
postproductie planning RU VAN MEETEREN
JACO SCHOONHOVEN
drone/2nd unit ALFRED BUREMA
vertalingen REDWAN EL AHMED
MUSTAFA AARAB
ILJA VERENA
ADRIAAN VAN LANSCHOT
ondertiteling KEES BEENTJES
productie ROBBERT VAN LANSCHOT & SANDER FRANCKEN

tot stand gekomen met een bijdrage van
PROVINCIE DRENTHE
GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE

© Howling Dog Entertainment / SFFilm

Een hoofdthema in het werk van Sander Francken is de dramatische wisselwerking tussen (mensen van) verschillende culturen. Vandaar dit project in Oranje, waarin hij verschillende invalshoeken kiest: die van bewoners in het Drentse dorp, die van een aantal asielzoekers en die van bestuurders van de Gemeente.

Zie verder ook o.m. DE OPLOSSING (speelfilm over opkomend racisme en neo-fascisme, bekroond met Gouden Kalf Beste Film ’83, later gediskwalificeerd wegens verbod bioscoopdistributie), PAPA’S SONG (speelfilm uit 1999 over een Nederlandse rechter die ver-strikt raakt in de geheimen van zijn Antilliaanse echtgenote, uitgebracht in NL, op de Nederlandse Antillen en in de VS), BARDSONGS (speelfilm uit 2010, drieluik van verfilmde volksvertellingen in Rajasthan, Mali en Ladakh, geselecteerd voor meer dan 100 filmfestivals en veelvuldig bekroond), DORP VAN MIJN OUDERS (tv documentaire over immigrantenkinderen en hun relatie met de cultuur van hun niet-Westerse ouders en LUCKY BASTARDS (speelfilm in ontwikkeling: zie luckybastardsthemovie.com).

Francken deelt zijn fascinatie met producent Robbert van Lanschot, die in een vorig leven als diplomaat lange tijd in niet-Westerse landen woonde en werkte. Sindsdien schreef van hij o.a. CAFE MOGADISHU over de stand van zaken van de moslim-integratie in Nederland en BRENG ME NAAR DE FLORIDA over de aantrekkingskracht van Afrikaanse vrouwen. Thans legt hij de laatste hand aan DE TAND VAN DE PROFEET, waarin hij als schrijver op zoek is naar relieken van de Profeet Mohammed (Turkije, Afghanistan, Tsjetsjenië, Irak, India et cetera). Als producent was van Lanschot betrokken bij de documentaire AFRIKAANSE BRUID, over een personage uit een van zijn boeken.

Voor meer informatie, filmfoto’s etc. neem contact op met Sander Francken: 0653184405 of [email protected]sanderfranckenfilm.com

Film poster van de documentaire Oranje

Wanneer

  • 22 juni 2024
  • Inloop vanaf 18:00 uur
  • Eten vanaf 18:30 uur
  • Aanvang film 20:00 uur
  • Borrelen in de foyer na de films

Kosten

  • Entree: € 5.00 *
  • Eten: verrassingskeuken met multi-culti food € 2.50 (optioneel)

* Wil je voor 3 euro naar de film met je Stadspas?
Laat hem dan even zien bij de kassa van de Boomsspijker en betaal cash

Waar

Cinemazaal Boomsspijker
Recht Boomssloot 52,
1011 EC Amsterdam
020 626 4002

Boek je stoel

Voeg toe aan je agenda

Apple  •  Google  •  Office 365  •  Outlook Web  •  Outlook  •  Yahoo